Przepisy

/

filet piersi z indyka z pieczarkami

Do przygotowania tego dania użyłem brązowych pieczarek, ale spokojnie możecie wykorzystać też zwykłe, białe. Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od białych. Faszerowaną pierś z indyka możecie podać np. z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach.

Autor: Mariusz Wachowiak, 5 pór roku w kuchni. Smak na życie, Wyd. ZONA ZERO 2017

Składniki farszu (na ok. 1 – 1,2 kg mięsa):

  • 2 łyżki masła

  • 2 duże cebule

  • brązowe pieczarki (250 g)

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jaja

  • 1 duży pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 1 cytryna

  • 1 czubata łyżka musztardy (użyłem limburskiej)

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron)

     

Polewa potrzebna na koniec pieczenia:

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej)

 

Sposób przygotowania:

 

Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz: cebulę i 2 ząbki czosnku drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki. Pieczarki będą puszczać wodę, którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy.
 
Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy. 
 
Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy wykałaczkami.
 
Tak przygotowane mięso wykładamy na blaszkę polaną cienką warstwą oleju. Posypujemy majerankiem, układamy kilka plasterków czosnku i polewamy odrobiną oleju.
 
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche. Smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut.
 

 

 

Kup książkę Mariusz Wachowiak, 5 pór roku w kuchni. Smak na życie, Wyd. ZONA ZERO 2017

Smak na życie Mariusz Wachowiak
Print Friendly

Newsletter i bądź na bieżąco