Przepisy

/

kurczak z cytryną i kolendrą przepis

Staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół.

 

 

Autor: Mariusz Wachowiak, 5 pór roku w kuchni. Smak na życie, Wyd. ZONA ZERO 2017

Cytrynowy kurczak z kolendrą – składniki (dla 2 osób)

• podwójna pierś kurczaka

• sok z 1/2 cytryny

• łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego

• garść siekanych listków kolendry

• olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć na rozgrzany na patelni olej, smażyć, aż z zewnątrz mięso nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo mielonym pieprzem cytrynowym i smażyć kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę.

Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.

 

 

Czytaj także:

Ossobuco z indyka w sosie pomidorowym

Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem

 

 

Kup książkę Mariusz Wachowiak, 5 pór roku w kuchni. Smak na życie, Wyd. ZONA ZERO 2017

Smak na życie Mariusz Wachowiak
Print Friendly

Newsletter i bądź na bieżąco